Chillzee Recipes - Mochai kottai Kaarakuzhambu - Nanthini
Ingredients
Oil - 1 teaspoon + 1 tablespoon
Mochai kottai (Field Beans) - 3/4 - 1 cup
Tamarind - lemon size
Red Chilli Powder - 1 teaspoon
Coriander powder - 2 teaspoon
Small Onion - 10 + 10
Tomato - 1 big sized or 2 small sized
Garlic - 5 + 5 cloves
Coriander seeds - 1 teaspoon
Coconut - 1/4 cup
Sombu (Fennel seeds) - 1 teaspoon
Mustard seeds - 1 teaspoon
Ulunthu (Urad Dal) - 1/2 teaspoon
Venthayam (Fenugreek seeds) - 1/4 teaspoon
Perungayam thool (Hing) - small pinch
Curry leaves - as required
Salt - to taste
Procedure
- Soak Mochai kottai in water for a night (eight to ten hours).
- Use pressure cooker to cook Mochai kottai. Usually it becomes soft and cooked in 5 or six whistles.
- Extract approximately 1/4 cup tamarind pulp from the tamarind
- Heat 1 spoon oil in a kadai.
- Saute Small Onion (10 no.s), Tomato - (3/4th if using 1 big sized tomato or else 1 and 1/2), Garlic (5 cloves) and Coriander seeds.
- Keep it aside and saute coconut and fennel seeds.
- Now add both the mixture to a blender and blend it into a very fine paste.
- Heat 1 tablespoon oil in the same kadai.
- Add Mustard seeds and let it splutter.
- Add urad dal, fenugreek seeds, hing and curry leaves. Fry till urad dal turns brown.
- Now add Small Onion (10 no.s), remaining tomato and garlic (5 cloves)
- Saute well till it all gets cooked and the raw smell goes away.
- Now add the cooked mochai kottai along with water.
- Mix well and add the tamarind pulp.
- Add salt and let it boil.
- Wait till raw smell of tamarind goes away and add the blended paste, red chilly powder and coriander powder
- If the gravy looks very thick, add some more water.
- Check salt and add if required.
- Let the gravy boil till oil separates. Usually it takes around 8 - 10 minutes.
- Simmer till it reaches the required consistency and remove it from the stove.
- Serve it hot with white rice
* வீசும் காற்றுக்கு பூவை தெரியாத கதையின் 21'ம் அத்தியாயம் படித்து விட்டு, காரக்குழம்பு செய்முறை கேட்டு இரண்டு பேர் என்னை ஒரே தொல்லை செய்துக் கொண்டிருக்கிறார்கள். இது அவர்களுக்கான ஸ்பெஷல் குறிப்பு.
அந்த கதையில் சொன்ன காரியத்திற்கு இது உதவுகிறதோ இல்லையோ, காரக்குழம்பு என்பது மிகவும் சுவையான ஒரு குழம்பு. நம்மில் பெரும்பாலானோர் அம்மாவின் கைமணத்தில் ரசித்து சுவைத்த ஒரு உணவு.
இதை மொசைகொட்டை என்றில்லாமல், கத்தரிக்காய், முருங்கைக்காய் போன்ற மற்ற காய்கறிகள் அல்லது சோயாபீன் போன்ற பீன் வகைகளை பயன்படுத்தியும் செய்யலாம்.
ஒன்றிருமுறை செய்ய உங்களுக்கும் அந்த பக்குவம் தானாக வந்து விடும். அப்புறம் அம்மாவின் கை மணம் என்றில்லை உங்களுக்கே தனி கை மணம் வந்துவிடும். முயற்சி செய்து பாருங்கள்!